Blog

A bennünk levő Big Data


 12.26.2016    IgenDebrecen Kommentek: 0

Érdekel, hogy mitől vagy egyedi?

Szeretnéd tudni, miben vagy különböző mindenki mástól? Kik voltak felmenőid, és mit adsz át sorsként gyermekeidnek? Milyen betegségekre vagy hajlamos, és mit kell tenned, hogy ezeket elkerüld?
Mindez az információ a génjeinkben van kódolva. Minden sejtünkben összesen egy két méter hosszúságú DNS láncon három milliárd bázispár információja alkot géneket, és ezek a gének határozzák meg, hogy milyen programot hajt végre az adott sejt. Ezt a DNS láncot ma már könnyebb leolvasni, mint gondolnád!

Ahogy ma már legtöbbünk számára természetes az autóvezetés, a vérnyomásmérés, egy okostelefon vagy egy Excel táblázat használata, ugyanúgy a gének megismerése is hétköznapi tudássá fog válni. Ez a tudás irányt mutat abban, hogy mi az, ami adott, és mi az, amin változtatni tudunk saját személyes életünkben vagy akár a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a biotechnológia területén.

3
Itt Debrecenben – karnyújtásnyira tőled – elérhető az a technológia, amely képes leolvasni a génekben levő adatokat.

A probléma

A probléma az, hogy a mai genomikai adatokat nagyon kevesen tudják értelmezni: hiányzik a szakképzettség, és bonyolultak azok az értelmező interfészek vagyis adatábrázolási felületek, amelyek segítségével ez a komplex adathalmaz az emberi agy számára feldolgozhatóvá válik. A biológiai adatot le kell fordítani gépek által olvasható adatsorrá, és a gének kódját tovább kell fordítani az emberi elme számára érthető kifejezésmódra. Akkor van esély a genomikai lehetőségekből és tudásból értéket teremteni és a mindennapi életben hasznosítható megoldásokat kidolgozni, ha sikerül kiolvasni és értelmezni a bennünk és körülöttünk levő biológiai big datát, a genomikai adatokat. Az adatok értelmezéséhez szükség van alapszintű genomikai ismeretekre és big data megjelenítő grafikus felületekre. Ez nálunk elérhető, és mindenki számára hozzáférhetővé tehető.

2
A csapat

Csapatunk a Debreceni Genomika Központot képviseli. Célunk, hogy hallgatók, kutatók, orvosok, gyógyszeripari és biotech cégek, mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások számára, illetve valamennyiőtök számára biztosítsuk a hozzáférést ehhez a tudáshoz a rendelkezésre álló eszközökkel és szaktudásunk megosztásával. Egységünkben világszínvonalú technológia és szakértelem áll rendelkezésre: a magasan képzett kutatók és technikusok a világ leggyorsabb készülékein akár naponta egy teljes emberi genomot le tudnak olvasni. Az összes magyar őshonos háziállat fajta, ipari hasznosítású növény, bor- és sörélesztő, talajbaktérium vagy élelmiszeripari oltóanyag génjeit három év alatt le tudjuk fordítani számítógép által feldolgozható formátumra, betűszekvenciákra. Magyarország ezer genomját három év alatt le tudjuk írni és közkinccsé tudjuk tenni.

2

Elég a DNS betűsorrendjét leolvasni? Nem! A megértés és az értelmezés kapuit kell tágra nyitnunk!

A műszer, a szaktudás, a technikai ismeretek önmagukban steril tudást jelentenek, ami csak nagyon keveseknek hozzáférhető. Ahhoz, hogy ebből piacosképes termékek, jobb beteggyógyulás, kevesebb mellékhatással járó kezelések vagy akár nagyobb tejhozam, finomabb élelmiszerek, esetleg zamatosabb sörök álljanak elő, meg kell érteni a biológiai alapkérdéseket, a munkafolyamatokat, és ezeket össze kell kapcsolni management ismeretekkel, marketing tudással és termékesítési tapasztalattal, amit a cégek, a vállalkozók, a közgazdászok tudnak hozzáadni.

Ezért csatlakoztunk az Igen Debrecen képzéshez, és léptünk ki a saját kutatói közegünkből. Arra kérünk benneteket, segítsetek beindítani a genomika motorját, eljuttatni ezeket a lehetőségeket a cégekhez, a vállalkozásokhoz, a végfelhasználókhoz.

Mi a tervünk?

Egy olyan online és gyakorlati képzési rendszer kidolgozása, amely segíti felhasználóinkat céljaik meghatározásában, és abban, hogy gyorsabban, kevesebb idő- és anyagi veszteséggel és a leggördülékenyebben nyerjék ki az általuk hozott biológiai mintákból azt a genomikai információt, ami számukra értéket jelent.

Olyan képzési rendszert építenénk fel, ami leginkább egy nyelviskolához hasonlít. A belépővel először meghatározzuk az elérendő célt: alaptudást és tájékozódási készséget akar elérni, vagy felsőfokú gyakorlati ismereteket? Egy szintfelmérő után megmutatjuk, hogy a kitűzött célhoz képest hol van most, és milyen oktatási modulokat kell teljesítenie, hogy a célját elérje. A haladása közben a tudása nő, a készségei fejlődnek, és folyamatos visszacsatolást kap arról, hogy mi mindenre használhatja a megszerzett tudást.

1

A rendszerbe beléphet egy kezdő kutató, aki majd genomikai kísérleteket akar végezni, vagy egy újságíró is, aki a témában cikkeket szeretne írni, egy élelmiszeripari mérnök a saját szakmai kihívását hozhatja be, hogy megértse, hogyan és mennyiért tudná megoldani azt genomikai eszközök segítségével, egy informatikus megismerheti a bioinformatikai problémákat, ha ilyen állásra pályázik.

Amit kínálunk, az tudástranszfer: minden érdeklődő számára elérhető online és gyakorlati képzések, melyek megfizethető áron adnak olyan tudást, amivel a konkrét kérdéseit gyorsabban, olcsóbban és főleg hatékonyabban tudja majd megoldani.

Tervünk megismertetni a kutatókat a genomikai eszközök használatával, az informatikusokat a genomika kihívásaival, a vállalkozókat a genomikában rejlő lehetőségekkel; átadni azt az ismeretet, hogy mi érhető el már ma, és mi lesz lehetséges a közeljövőben.

Célunk a genomikai tudást, a valódi big datát elérhetővé tenni és társadalmiasítani. Olyan partnereket keresünk, akik el akarnak indulni velünk ezen a felfedező úton. A szakértő kezeket mi garantáljuk.

1

Olvassuk együtt a gének nagy könyvét!

További bejegyzések

Töltsd meg életed virágokkal!

Töltsd meg életed virágokkal!

Ugye ismerős az érzés és a magadnak feltett kérdés: Mit vegyek neki[...]

Tovább olvasom
Green Hive algafarm

Green Hive algafarm

Napjainkban számos globális problémával küzd az emberiség. Ezen[...]

Tovább olvasom
A házad okosítása a te kezedben van

A házad okosítása a te kezedben van

Biztos vagyok benne, hogy már Te is fordultál vissza jó esetben csak a[...]

Tovább olvasom
NESTED – Digitális szárnyak csapatodnak

NESTED – Digitális szárnyak csapatodnak

"Volt nálunk agilis módszertani tréning, de nehéz a szemléletmódot[...]

Tovább olvasom
VISSZA A LISTA OLDALRA