Blog

5 hasznos elmélet startupok számára az ötlet validálásától egészen a késztermékig


 01.26.2022    IgenDebrecen Kommentek: 0

Forrás: freepik.com

A legtöbb sikeres projekt ugyanúgy egy ötletből indul, mint ahogy a sikertelen projektek is. De már ezen a ponton meg lehet fogni, hogy az elképzelésünk megállja-e majd a helyét a valódi életben, vagy inkább csak álmodtunk egy nagyot.

Lean Canvas

Az üzleti ötletek tesztelésének több eszköze is van. Ilyen a Business Model Canvas és a Lean Canvas is, amit akár 10-20 perc alatt ki lehet tölteni egy A4-es oldalon. A célja pedig, hogy tisztán bemutassuk magát az üzleti ötletet. A Lean Canvas részei:

  • megoldandó probléma,
  • a problémára adott megoldás,
  • a célközönség,
  • a korai felhasználók,
  • a felhasználók eléréséhez szükséges csatornák
  • a bevételek és a kiadások.

Forrás: Leanstack.com

Nem véletlen, hogy a Lean Canvas nagyon hasonlít a Business Model Canvasre, mert Ash Maurya a BMC alapján készítette.

Ha magát az ötletet feltártuk és elemeztük, akkor érdemes tovább menni és megismerni a potenciális felhasználókat. Erre a célra kifejezetten jó a Value Proposition Canvas.

Value Proposition Canvas

A VPC célja, hogy bemutassa a termékötlet és a felhasználói célcsoport igényeinek potenciális kapcsolatát. Az elméletet Alexander Osterwalder, Yves Pigneur,

Gregory Bernarda, Alan Smith és Trish Papadakos dolgozták ki. 

Forrás: strategyzer.com

Az értékajánlat a bal oldalon, az ügyfélprofil pedig a jobb oldalon található. 

Ha több perszónánk és célcsoportunk van, akkor előfordulhat, hogy mindegy egyes célcsoportra külön Value Proposition Canvast kell kidolgozni.

Fontos viszont, hogy bizonyos esetekben akár ugyanannak a célcsoportnak teljes más értékajánlatokat is lehet adni. Vagy fordítva: több értékajánlatot is ki lehet alakítani egy adott célcsoportnak. Ha valaki szeret például hajózni és vitorlázni, akkor ő lesz a célcsoport.

De itt az értékajánlat lehet:

A customer profile ugyanaz, de a Value Proposition-ök eltérnek.

User Story Mapping

Ezért ha a célcsoportot még mélyebben és jobban meg akarjuk ismerni, akkor érdemes mélyebb kutatásokat végezni. Ehhez nyújt segítséget a mélyinterjú, a kérdőívezés vagy épp a User Story Mapping. Ez utóbbi megmutatja, hogy a felhasználó milyen folyamaton megy végig mire eléri a végső célját. A célunk pedig, hogy a felhasználót támogassuk termékünkkel, szolgáltatásunkkal ebben a folyamatban.

Forrás: plan.io

Itt lehet dolgozni hagyományosan papír alapon, post-itek segítségével, de akár dedikált programokkal is, mint a Miro User Story Map mintája , de egyedi igényekre, akár még komplexebb programok is léteznek, mint az Articulate Storyline.

Usability és A/B tesztelés

Ha menet közben elkezdünk dolgozni már egy prototípuson, akkor azt teszteltetni lehet a felhasználókkal is. Itt jön képbe a Usability testing vagy ha már rendelkezünk adattal, akkor az A/B tesztelés is.

Go-To-Market stratégia

A termék piacra történő bevezetéséhez érdemes egy piacralépési stratégiát tervezni, ezt hívják Go-To-Market (GTM) stratégiának. A GTM stratégia a célpiacra történő belépés, és a nyereséges működés tervét tartalmazza. Itt viszont fontos, hogy a stratégiát mindig az üzleti modellhez kell igazítani.

További bejegyzések

Szabadságon lenni a frontvonalban

Szabadságon lenni a frontvonalban

Júliusban ellátogattunk a Rednekk autentikus amerikai BBQ étterembe. A[...]

Tovább olvasom
Töltsd meg életed virágokkal!

Töltsd meg életed virágokkal!

Ugye ismerős az érzés és a magadnak feltett kérdés: Mit vegyek neki[...]

Tovább olvasom
Green Hive algafarm

Green Hive algafarm

Napjainkban számos globális problémával küzd az emberiség. Ezen[...]

Tovább olvasom
A házad okosítása a te kezedben van

A házad okosítása a te kezedben van

Biztos vagyok benne, hogy már Te is fordultál vissza jó esetben csak a[...]

Tovább olvasom
VISSZA A LISTA OLDALRA