Blog

Végre sikerült, babát várunk!


 12.16.2015    IgenDebrecen Kommentek: 1

A mondat, amelyet oly sokan szeretnének kimondani. A mondat, amelyet oly sokan szeretnének hallani. Csak döntés kérdése, gondolhatnánk. A gyermektelenség azonban nem minden esetben önként vállalt létforma.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon mintegy 150 000 meddő pár él. A 30-as éveik vége felé járó párok 33%-a meddőnek tekinthető. Az Egészségügyi Világszervezet a népesség körében 10-15 %-ra becsüli a meddőség előfordulási gyakoriságát.

Mikor beszélünk meddőségről?

Egy egészséges párnak, ha gyermeket szeretne, és rendszeresen nemi életet élnek, 90%-os valószínűséggel egy éven belül megfogan a várva várt gyermeke. Amennyiben fogamzásgátló módszerek használata nélkül ennyi idő alatt nem következik be a kívánt terhesség, akkor már meddőségről beszélünk. A meddőségnek számtalan oka lehet, így kezelését tekintve is többféle módszer jöhet számításba.

A megoldások egyike lehet az úgynevezett lombikbébi program, a mesterséges megtermékenyítés, amelyet a szakirodalom in vitro fertilizációnak nevez. Sokan tekintenek erre mint a „megváltó kezelésre”. A beavatkozásnak azonban csak kb. 30%-os az eredményessége. A programra való felkészülés testileg, lelkileg és anyagilag is megterhelő a párok számára, egy-egy kudarccal végződő beavatkozás pedig fájdalmat, csalódást okoz.

prelife1

Mi lehet az oka annak, hogy a vártnál kevesebb gyermek születik a lombikprogramban?

A mesterséges megtermékenyítés sikeressége nagyon sok tényezőtől függ. Az embrió beágyazódása azonban szinte „csak” kettőtől: az embrió és a méhnyálkahártya állapotától. Amennyiben az embrió állapota ideális, a beágyazódásra egy viszonylag szűk, maximum néhány napos periódusban van lehetőség, amelyet implantációs ablaknak nevezünk. Sem előtte, sem utána az endometrium nem tudja befogadni az embriót. Ez az ideális beágyazódási időpont meglehetősen egyéni, függ az anyai szervezettől. Jelen pillanatban csak következtetni lehet arra, hogy mikor van a megfelelő időpont, és az orvosok szabványos beágyazódási protokollokat használnak erre, nem az egyéni, az adott esetben ideális időpontot. Az esetek 20%-ban azonban nem a protokollal megegyező időpontban befogadó képes a méhnyálkahártya.

A beültetések hatékonyságának növelése

A genetikai kutatások területén szerzett 14 évi tapasztalattal Dr. Bálint Bálint László egyetemi adjunktus, a Prelife Kft. ügyvezetője a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítását lehetővé tevő új vizsgálati módszert dolgozott ki az implantációs ablak pontos meghatározására. A módszer azon alapul, hogy a méhnyálkahártya egy ciklus során hatalmas változásokon megy keresztül, melyeket molekuláris biológiai mérési módszerekkel meg lehet határozni a méhnyálkahártyából vett mintából. A Prelife Kft., amely a méréseket kivitelezi, és az adatokat elemzi, partnerekre talált a vizsgálati módszer klinikai kipróbálására a debreceni és a győri Kaáli Intézetekben, illetve a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetben. A 2016-os tervek szerint a mérések a prototípust fejlesztő laboratóriumban történnek a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai központjában.

prelife2

A Prelife Kft. célja: elérhetővé tenni e vizsgálati módszert a lehető legtöbb meddőségi klinikán Magyarországon és a világ más pontjain egyaránt. Csak hazánkban azonos egészségügyi kiadások mellett a módszer bevezetése révén évente akár 350-nel több baba születhet meg!

prelife3

 

 

Ha szeretne több információt szerezni, keresse fel honlapunkat a http://www.prelifemed.com  oldalon.

 

Share this...
Email this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

További bejegyzések

Mentes Szemmel logo

Szemléletformálás a mentes élelmiszerek világában

Biztosan mindenki ismer valakit, aki valamilyen ételallergiával küzd a[...]

Tovább olvasom

10-ből 9 alpaka nem tudja, mit csináljon szombat este…

...avagy íme az App, amivel Frodó odatalált Bilbó születésnapi[...]

Tovább olvasom

Bútorokat alkotunk újra – Retrotive stúdió

A bútorokról sokan, sokféleképpen gondolkodunk. Van, akinek a fotel csak[...]

Tovább olvasom

Halinba, az emlékeid jövője

A legfontosabb emlékeid megörökítése biztosan nagyon fontos a számodra[...]

Tovább olvasom

A megvalósítás első lépcsőfoka vagy egy ötlet mészárszék? – rajtad áll!

A címben található kérdés jellemzi talán legjobban az Igen Debrecen[...]

Tovább olvasom
VISSZA A LISTA OLDALRA