Blog

ParkolÁsz


 05.18.2015    IgenDebrecen Kommentek: 4

Az !GEN Debrecen mentorprogramban induló ParkolÁsz nevű startup csapat innovatív, smart city megoldással jelentkezett a képzésre. Ötletük az autóval közlekedő emberek mindennapi gondját, a parkolóhely keresést segítené egy olyan dinamikus rendszerrel, amely első ízben a parkolóházak valósidejű telítettségi adatait juttatná el a sofőrökhöz.

01

A probléma valós, és ezt kutatási adatok is alátámasztják. Egyes városokban a forgalom 18-25%-át a parkolóhelyet kereső autók teszik ki, tehát kijelenthető, hogy a parkolás idő- és üzemanyag pazarló folyamat. Ésszerűsítésével csökkenthető a környezetszennyezés és az emberek frusztrációja. Idegen városban a helyismeret hiánya is probléma, a helyi lakosok mellett így a turisták számára is hasznos lehet a megoldás. Ezen túl a város üzemeltetői is nyernek vele, hisz az okos városok kialakítása jellemzően a közlekedési projektekkel kezdődik.

Hazánkban több mint 3 millió regisztrált személygépjármű van, de a városokban élők 85-90%-a nem rendelkezik fix parkolási lehetőséggel, az ötlet segítségével biztosítható lesz a jellemzően zsúfolt parkolóhelyek optimális kihasználása. Pillanatnyilag a piacon található több tucat mobilalkalmazás egyike sem szolgáltat valós idejű információkat a szabad parkolóhelyekről, de tervek szerint a mobil fejlesztőkkel való együttműködés során, rövid idő alatt sok emberhez juthat el ez az információ. Nem versenytársként, inkább egy új összekötőként lépnek be a piacra, a felhasználóknak így nincs szükségük egy újabb alkalmazás telepítésére, hanem a meglévőt kell frissíteniük az új funkciók eléréséhez.

A csapat az alapötletet továbbgondolva a jövőben többek között közösségi alapokra is helyezné a parkolást, így az utcai parkolóhelyeket is lefednék szolgáltatásukkal. A nagyvárosi környezetben élők 40%-nak van autója és okos telefonja is, így ezek a sofőrök is hozzájárulhatnak majd a rendszer pontosabb működéséhez. Az emberi visszajelzések mellett – a manapság egyre inkább a figyelem fókuszába kerülő Internet of Things – IoT alapú, jellemzően szenzoros megoldásokkal is szeretnének foglalkozni a hibaszázalék minimalizálásának érdekében. Rendszerüket otthonukban, Debrecenben tesztelik majd, és az ország nagyvárosainak kiszolgálása után szeretnék bebizonyítani, hogy egy debreceni ötlet is érhet el világsikereket. Mi kíváncsian várjuk az eredményeket! Ha Neked is tetszett az projekt, kövesd Őket facebookon vagy ha teheted, légy ott az !GEN Debrecen döntőjén június 2.-án és szurkolj nekik, mert számítanak majd a közösség segítségére.

Share this...
Email this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

További bejegyzések

Mentes Szemmel logo

Szemléletformálás a mentes élelmiszerek világában

Biztosan mindenki ismer valakit, aki valamilyen ételallergiával küzd a[...]

Tovább olvasom

10-ből 9 alpaka nem tudja, mit csináljon szombat este…

...avagy íme az App, amivel Frodó odatalált Bilbó születésnapi[...]

Tovább olvasom

Bútorokat alkotunk újra – Retrotive stúdió

A bútorokról sokan, sokféleképpen gondolkodunk. Van, akinek a fotel csak[...]

Tovább olvasom

Halinba, az emlékeid jövője

A legfontosabb emlékeid megörökítése biztosan nagyon fontos a számodra[...]

Tovább olvasom

A megvalósítás első lépcsőfoka vagy egy ötlet mészárszék? – rajtad áll!

A címben található kérdés jellemzi talán legjobban az Igen Debrecen[...]

Tovább olvasom
VISSZA A LISTA OLDALRA